Blog

Клубот БУМ го одржа првиот состанок во 2024 година

На 22.01.2024 година, во просториите на Македонска берза, се одржа  работен состанок со компаниите, членки на Клубот БУМ (Берзата и Успешните во Македонија). Организатори на Клубот се Македонска берза и PWC Северна Македонија, а негов партнер е Сојузот на Стопански комори. На состанокот покрај постојните членки на Клубот БУМ присуствуваа…

read more

Клубот БУМ започна со работа

На првиот состанок со компаниите – членки на клубот БУМ (Берзата и Успешните во Македонија), воведни обраќања имаа Иван Штериев, Главен извршен директор на Македонска берза АД Скопје и Драган Давитков, Директор на  PwC во Северна Македонија, кои зборуваа во име на двете институции коорганизатори на клубот.  Партнер на клубот…

read more

Промоција на Деловниот клуб БУМ (Берза и Успешните во Македонија)

На 07 јуни 2023 година, во хотелот DoubleTree Hilton Скопје, се одржа официјална промоција на деловниот клуб Клубот БУМ (Берзата и Успешните во Македонија). Организатори на Клубот се Македонска берза АД Скопје и PWC North Macedonia, а нивен партнер во овој проект е Сојузот на стопански комори. На промоцијата, на која присустуваа повеќе…

read more

Спан -првата хрватска  ИТ компанија што излезе на берза

Со котација на Загрепската берза во септември 2021 година, Спан стана првата хрватска  ИТ компанија што излезе на берза во последните 20 години. Во првата година цената на акциите на Спан порасна за речиси 40 отсто, а во тој период се истргуваа повеќе од 450.000 акции во вредност од над…

read more

Регионални искуства

Во глобални и во регионални рамки развојот на малите и средни претпријатија подолг временски период е редовно составен дел на соодветни програми и проекти на надлежните министерства, фондови и други развојни институции, преку кои се настојува овој сегмент на економски субјекти поинтензивно да се развива, полесно да се финансира и…

read more